Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.
5 συμβουλές για να δουλέψεις καλύτερα από το σπίτι
13
Ιούν
Πολλές φορές στο σπίτι μας έχουμε έναν χώρο που περνάει κρίση ταυτότητας. Ένα δωμάτιο που προοριζόταν για τρίτους, το παιδικό δωμάτιο που πια ο …ένοικός του μεγάλωσε και δεν μένει εκεί, το γραφείο που ποτέ δεν έγινε γραφείο, γιατί εκεί στέκεται τον χειμώνα η απλώστρα με τα ρούχα, ή τα όργανα γυμναστικής, όλο τον χρόνο. Γενικά υπάρχει ένας χώρος, που όταν έρχεται η ανάγκη να εργαστούμε από το σπίτι περνάει τα πάνδεινα για να γίνει χώρος από τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε.
Σωστές βάσεις
Ναι, σε όλες τις δουλειές, η σωστή υποδομή είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό το πρώτο μας μέλημα είναι να έχουμε ένα σημείο άνετο και ένα κάθισμα που θα υποστηρίζει τη στάση του σώματός μας. Προβλέψιμο αυτό, αλλά, μέχρι να έρθει η ανάγκη, πολλοί μπορεί να το θεωρούμε και δεδομένο, χωρίς να είναι.
Τάξη, λειτουργική και αισθητική
Ισχύει πως, αν κάποιος τρίτος μου συμμαζέψει το γραφείο μου, εγώ μπορεί να μην είμαι σε θέση να βρω τίποτα, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη …λειτουργική ακαταστασία. Αυτή όμως η “λειτουργική ακαταστασία” έχει διάφορα αρνητικά. Πρώτα από όλα τη σκόνη, που είναι ένας από τους βασικότερους εχθρούς της ποιότητας ζωής μας μέσα στο σπίτι. Έπειτα την ίδια τη συγκέντρωση και τη διάθεσή μας. Ναι, η ακαταστασία επηρεάζει τόσο τα ερεθίσματα που συνεχώς δέχεται το μυαλό μας για να διερευνά τον χώρο, με τόσα αντικείμενα στο οπτικό μας πεδίο, όσο και τη διάθεσή μας, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού θα υπάρχει πάντα η ανάγκη ότι ο χώρος ζητάει απεγνωσμένα το συμμάζεμά του, και αυτό, μόνο και στην ιδέα, είναι κουραστικό. Γι’ αυτό, στον χώρο, ή τουλάχιστον πάνω στο γραφείο, θα πρέπει να υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα.
Φως, περισσότερο φως
Είτε δουλεύουμε σε υπολογιστή, είτε σε χειρόγραφο, πιο αναλογικό mode, φροντίζουμε να έχουμε ανεμπόδιστο φυσικό φως, το οποίο, στην πρώτη περίπτωση, δεν πέφτει πάνω στην οθόνη του υπολογιστή. Τα μάτια είναι κάτι ακόμη που επίσης θεωρούμε δεδομένο. Θα πρέπει όμως να φροντίζουμε με τον χώρο μας πως θα παραμένουν όσο το δυνατό πιο «ξεκούραστα». Έτσι φροντίζουμε και για το επαρκές τεχνητό φως, για τις πιο σκοτεινές μέρες και τα απογεύματα.
Έλεγχος εισόδου
Όχι, μη βιαστείτε να σκεφτείτε πως αυτό αφορά τα υπόλοιπα άτομα του σπιτιού, αν και… προσοχή στις βιντεοκλήσεις. Αφορά κυρίως το τί παίρνουμε μαζί μας στον χώρο που εργαζόμαστε. Ο καφές, ή κάποιο ρόφημα είναι ιδανικά, άντε ίσως και κάτι που να τα συνοδεύει. Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να περνάει την είσοδο του χώρου είναι τα πιάτα. Πέρα από το θέμα της ακαταστασίας, είναι μια ιδανική ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα, να σηκωθείτε από την καρέκλα, να κινηθείτε λίγο. Κάτι που τόσο πολύ έχει ανάγκη το σώμα.
Είστε στο γραφείο
Μην ξεχνάτε πως παρόλο που βρίσκεστε σπίτι, στην πραγματικότητα είναι σαν να βρίσκεστε στο συνηθισμένο εργασιακό περιβάλλον, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ο χώρος παίζει ιδιαίτερο ρόλο, και ακόμη περισσότερο όταν θα “μοιραστούμε” αυτόν τον χώρο, έστω και μέσω εικόνας, με συνεργάτες ή πελάτες μας. Θα πρέπει να φροντίσουμε να δείχνει, αλλά και να είναι σοβαρός. Όπως ακριβώς και στον χώρο εργασίας σας, έτσι κι εδώ, το η λειτουργικότητα και η πρακτική άνεση θα πρέπει να παίζουν καθοριστικό ρόλο, όμως η αισθητική, είναι δική μας υπόθεση. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαμορφώσουμε τον χώρο σύμφωνα με τον δικό μας χαρακτήρα, ώστε να μη θέλει ιδιαίτερο κόπο το να προσαρμοστούμε σε αυτόν.
Και ας μην ξεχνάμε: Όταν δουλεύουμε από το σπίτι υπάρχουν πολλά που μπορούν να μας αποσπάσουν. Εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να οργανωθούμε. Από τον χώρο μας, μέχρι το πλάνο των εργασιών, και -σημαντικό- να μην ξεχνάμε στο πρόγραμμα αυτό να προσθέσουμε και τα διαλείμματα που έχει ανάγκη κυρίως το σώμα μας και επιπλέον ο ίδιος ο χώρος μας.