▲ TOP

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι.

Close

4 βήματα για ένα καθαρό σπίτι

4 βήματα για ένα καθαρό σπίτι

Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα θέλαμε το σπίτι μας είναι ως διά μαγείας πεντακάθαρο, κάθε στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι. Επειδή όμως αυτό συμβαίνει μόνο στις ταινίες, ο πιο κοντινός τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι ο σωστός προγραμματισμός.
Πράγματι, σε μία εποχή που ο χρόνος μοιάζει να μη φτάνει ποτέ, θα πρέπει να βρούμε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα και για το σπίτι μας. Και όσο κι αν βλέπω ήδη ένα βλέμμα απορίας και ίσως με λίγη δόση δυσανασχέτησης, η λύση είναι πιο απλή στην πράξη από όσο είναι στα λόγια.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεθεί ο χρόνος αυτός είναι να ενσωματωθεί στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Και τί εννοούμε με αυτό; Μα είναι απλό. Θα πρέπει να θεωρήσουμε το σπίτι μας ως έναν χώρο που μας εξυπηρετεί καλύτερα, όταν καλύπτουμε παράλληλα και τις δικές του ανάγκες.

Πρωινές ρουτίνες

Για παράδειγμα. Το πρωινό ξύπνημα δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαδικασία να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να βάλουμε παντόφλες. Δεν θέλει πάνω από 45 δευτερόλεπτα με το ρολόι να ανοίξουμε για να αεριστεί ο χώρος και να στρώσουμε το σεντόνι του κρεβατιού. Το ίδιο και με όλη την πρωινή μας ρουτίνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάθε αντικείμενο να επιστρέφει στη θέση του.


Το πρωινό μας, ακόμη κι αν αυτό αποτελείται –εσφαλμένα έστω- μόνο από έναν καφέ, είναι υπεραρκετό για να «χρονομετρήσουμε» το πόσο χρειάζεται ένα σπίτι να αεριστεί. Αν υπάρχει πλυντήριο πιάτων, πρέπει να θυμόμαστε τη βασική αρχή, ότι το πλυντήριο πιάτων πρέπει σταδιακά να γεμίζει και όχι σταδιακά να αδειάζει. Έτσι ο νεροχύτης μας θα είναι πάντα άδειος και καθαρός, λίγο ζεστό νερό και σαπουνάδα αρκούν στην καθημερινή φροντίδα, έτσι όπως έχουμε τελειώσει με τα σκεύη του πρωινού.

Ρούχα με πρόγραμμα

Έτσι ακριβώς όπως διαλέγουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε, έτσι ακριβώς καθορίζουμε και τα ρούχα που θα πλύνουμε. Είναι απλό. Αρκεί να έχουμε ένα πρόγραμμα. Είναι απίστευτα ακραίο να πει κανείς πως κάθε μέρα θα βάζουμε και πλυντήριο (είπαμε να διορθώσουμε το σπίτι μας, αλλά όχι και να κάνουμε κακό στο περιβάλλον). Αρκεί να έχουμε ένα βασικό πρόγραμμα για το πότε και ποιά πλυντήρια έχουν σειρά.


Ένα βασικό θέμα όμως στην οργάνωση είναι ότι θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας το γνωστό και προσφιλέστατο κατά τα άλλα «παρκάρισμα» ρούχων. Οι στοίβες απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο διαχείρισης από τη διαχείριση κάθε παρτίδας ρούχων ξεχωριστά. Και αυτό όχι μόνο ως προς την ποσότητα του σιδερώματος, αλλά και ως προς τη διαχείριση κατά την τακτοποίηση.

Μην το αφήσεις για μετά

Οι δουλειές συνήθως μαζεύονται με το να αφήνουμε κάτι για αργότερα. Είναι πιο απλό να γίνει τώρα. Δουλεύουμε στο γραφείο; Τακτοποιούμε τα πράγματά μας για να τα βρούμε έτοιμα· πηγαίνουμε την κούπα μας και την πλένουμε ή τη βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων· αν δούμε ότι υπάρχει σκόνη, αναλαμβάνουμε επιτόπου. Δεν είναι δύσκολο και ούτε απαιτεί περισσότερο χρόνο. Γιατί; Γιατί είμαστε ήδη εκεί.


Όλα τα αντικείμενα έχουν μια συνηθισμένη θέση μέσα στο σπίτι μας. Είναι πολύ απλό το να τα επιστρέφουμε εκεί. Αλλά το ίδιο απλό είναι και όταν βλέπουμε πώς κάτι θέλει παραπάνω φροντίδα, να την παρέχουμε εκείνη τη στιγμή. Ένα απλό πέρασμα με ένα πανί, πόσο κόπο ή χρόνο απαιτεί;

Πρόγραμμα

Η αλήθεια είναι πως σε μεγάλους χώρος δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλά με τη μία, αλλά ακόμη και στους μικρότερους. Μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα. Να ξέρουμε ότι αυτή τη μέρα σειρά έχει μια πιο δύσκολη δουλειά, γιατί τυχαίνει να έχουμε πολύ πιο εύκολο πρόγραμμα. Αν τα αφήσουμε όλα για το Σαββατοκύριακο, το αποτέλεσμα είναι ότι πιθανότατα θα κάνουμε κάτι πολύ πρόχειρο, με περισσότερο κόπο, ή, ακόμη πιο πιθανά, θα το μεταθέσουμε για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Article tags